Assalamualaikum wbth,

 Teman,

    Ayuh berlapang dada. Saya kongsi video perbincangan tentang tentang syiah dari sudut pandangan al-fadhil Ustaz Aizam & Ustaz Nasim – Hafizahumallah dalam rancangan bicara tv al hijrah.

    Saya punyai beberapa kenalan yang beraliran syiah.Tetapi tanggungjawab kita untuk menyantun mereka dengan ilmu dan hujah. Saya yakin hasil pemerhatian peribadi,mereka inginkan pencarian agama tetapi mereka salah memilih jalan. Sebab itu setiap jalan agama perlukan ilmu dan sumber yang tepat. Banyak blog malah buku-buku yang di hasilkan punyai agenda penulis(sesetengah bukan semua) sehingga kita terlepas pandang ada novel-novel malah buku terciri unsur syiah. Saya tidak salahkan secara total penulis dan ustaz yang menyampaikan ilmu tetapi kita sebagai individu sendiri harus meneliti dan mencari sumber yang soheh. Ini zaman kecamuk wahai teman,ini zaman ramai lahirnya munafik,ini zaman masing-masing punyai kepentingan diri dan ini zaman ramai yang menghina ulama,ini zaman manusia sudah tidak segan dengan ayat Allah.

      Secara peribadi saya berpendapat kita wajib perangi unsur syiah ini malah harus di hapuskan tetapi secara hujjah bukan dengan emosi. Saya perhati beberapa pages anti-syiah di facebook kebanyakkan memerangi syiah dengan emosi bukan hujjah. Saya sependapat dengan pandangan al-Fadhil Prof Madya Dr.Asri Zainal Abidin.

    Kita harus bangkit sebagai umat yang beradab dan hujjah. Bukankah Islam sebagai agama ilmu? Bukankah Islam pernah menyinari dunia dengan tamadun dan Ilmu? Dalam sejarah dunia telah di ukirkan dalam buku umum yang dunia mengalami zaman gelap. Zaman gelap bukanlah zaman gelap sebenarnya tetapi zaman kegemilangan Islam menyinari dunia.

     Maka berkait dengan isu syiah ini saya menyantunkan teman-teman pembaca malah sabahat se-fikrah supaya ayuh kita lawan syiah dengan hujah bukan emosi semata-mata. Sebagai ahli sunnah,kita harus istiqomah dengan prinsip ilmu. Munafiq dan Yahudi pasti ingikan Islam di lihat agama kolot malah agama yang berdiri atas fahaman murdur. Ayuh kita nafikan.

    Ayuh kita renung dan jadikan pedoman malah ilmu untuk kita perangi unsur syiah ini. Syukran.

-Suara Insan Kerdil,Waraqoh Nawfal : Shah Alam 20.8.2013

Advertisements