Bagaimana Menteri Kekwangan kita mengawal urus kekwangan negara?

menteri kekwangan

      PRU 13 semakin hampir walaupun tarikh dan noktahnya masih belum jelas. Tarikh tersebut menjadi rahsia dan terus berahsia sejak PRU pertama sehinggalah sekarang.

      Maka banyak lah cerita dan isu di hidangkan oleh setiap Parti Politik baik dari UMNO-BN mahupun Pakatan Rakyat untuk di mamah oleh pengundi dan rakyat. Rakyat berhak ke atas ke atas menu-menu yang bakal di hidangkan kepada mereka. Menu tersebut harus dan sewajar-wajar nya mengikut selera rakyat bukan lagi mengikut selera pemimpin itu sendiri.

    Selama mana kita merdeka,rakyat tidak pernah berhak ke atas negara sendiri. Dari segi isu ekonomi,sosial mahupun hak pendidikan tidak pernah di beri oleh kerajaan sepenuhnya kepada rakyat. Isu pendidikan sewajarnya sudah percuma setelah kita merdeka dan negara membujur maju ke hadapan. Isu keselamatan juga masih di politik kan walaupun itu adalah hak rakyat mengetahui.

    Maka kita sebagai rakyat berhak ke atas negara. Bukti telah terhidang untuk kita nilai mana yang baik atau sebaliknya. Jika dahulu PAS hanya mampu mentadbir kelantan sahaja tetapi kini 4buah negeri telah menjadi negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat. Jelas sekali dari segi laporan ketua audit negara yang mana negeri-negeri di bawah pimpinan PR telah membuah kan hasil yang cemerlang. Tadbir urus yang baik malah ia bebas dari segi bebas rasuah.

      Rakyat harus berfikir sedalam mungkin. Inilah masa untuk kita kembali kepada hak yang sudah lama tidak berada di tempat nya. INilah masa nya untuk kita kembali kepada parti yang mampu memimpin negara dan memacu negara ke arah negara yang berkebajikan dan mampu mentadbir urus negara secara saksama dan adil.

      PRU 13 makin hampir,mungkin esok mungkin juga lusa atau bulan hadapan. Maka harus kita berkehendak untuk berubah dan “UBAH” negara ke arah negara yang cemerlang. In sya Allah…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: