Sumbangan besar wanita dalam perjuangan Islam

Bismillah,

Kita jangan lupa pada sumbangan besar wanita dalam perjuangan Islam. Kita mungkin memandang sepi kepada perjuangan kaum Hawa dan hanya lelaki sahaja dijadikan ikon-ikon besar dalam perjuangan.

Sejarah perjuangan umat yang panjang telah mengiktiraf dan menyaksikan sumbangan para wanita Islam terhadap kepimpinan kerajaan Islam.

Album lama di fasa penghujung Dulah Othmaniyah ini memaparkan bagaimana pasukan tentera wanita sedang bersiap-sedia untuk berhadapan dengan musuh Islam yang ingin menjatuhkan khalifah pada ketika itu.

  Tanpa kaum hawa pasti tidak akan lengkap perjuangan pemimpin-pemimpin hebat dalam sejarah dunia. Dunia membuktikan dalam lipatan sejarah wanita bahawa wanita di anggap sebagai ikon kepada seks,iklan produk semata-mata tetapi apabila datang nya Islam dan perkembangan dakwah Islam telah menyarungkan wanita dengan maruah dan nilai nilai murni yang di jaga rapi. Islam meletakkan wanita berada pada tahap yang tinggi sehingga Rasullulah saw sewaktu khutbah terakhir baginda berpesan supaya semua umat nya membela wanita dan memelihara wanita. Ini bukti betapa tinggi nya Islam meletakkan wanita dalam kehidupan.

Album Daulah Othmaniyyah 1915

Album Daulah Othmaniyyah 1915

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: